Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Hur mycket av lägenheten äger jag vid samboseparation?

Datum: 05/12/2023

Hej,

Min sambo och jag har köpt en lägenhet och jag går in med en mycket större del av kontantinsatsen än vad han gör. Hur ska jag tänka kring det vad gäller månadsbetalning, amortering och ägandeandel i den nya lägenheten? Ska vi äga olika stora andelar av lägenheten? Vad hade hänt vid en separation?

Hej och tack för din fråga,

Den bostad och det bohag som sambor förvärvar för gemensamt bruk blir normalt så kallad samboegendom.[1] Då det verkar som att lägenheten förvärvats för gemensam användning, är den att betrakta som samboegendom. Vid en eventuell framtida separation är det just samboegendomen som blir föremål för bodelning. Enligt sambolagen ska värdet av den gemensamma bostaden då delas lika er två emellan.[2] Sambolagen tar inte hänsyn till omständigheter såsom vem av parterna som lagt in en större del av kontantinsatsen eller betalat av större del av lånet, utan ni har oavsett rätt till 50% var.

I det fall en sambo har en större ägarandel i bostaden kan det kanske kännas orättvist med en sådan delning vid en eventuell separation. Ni har därför möjlighet att upprätta ett samboavtal och där avtala om att bodelning inte ska ske, eller att lägenheten inte ska ingå i bodelningen. Ett sådant avtal ska upprättas skriftligen samt undertecknas av båda samborna.[3]

Jag skulle rekommendera er att boka in en juridisk konsultation för att diskutera vilket resultat ni vill uppnå och därefter få hjälp med att upprätta de handlingar som behövs. Ni kan också få mer information från vår utbildning i samboavtal.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 3 § Sambolagen (2003:376) (SL)
[2] 14 § SL
[3] 9 § SL

Se hela svaret

Peter Zeijersborger

Advokat och grundare av Zeijersborger & Co med över 20 års erfarenhet och verksam inom brottmål, tvistemål, familjerätt och processföring. Tagit juristexamen vid Göteborgs universitet. Verksam ledamot i Sveriges Advokatsamfund sedan 2011.

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.