fbpx

Hej,

Jag gifte mig med en turkisk kvinna i Turkiet år 2009. Vi bodde ihop i endast en vecka. Turkisk domstol har fastställt att jag ska betala henne en viss summa som underhåll tills hon gifter om sig eller skaffar jobb. Jag har vägrat betala eftersom jag tycker att det är kränkande. Jag är dubbelmedborgare, så idag riskerar jag att sitta i fängelse i tre månader om jag reser in i Turkiet, alternativt betala av hela skulden som har vuxit.

Det har gått sju år sedan skilsmässan och än idag är jag inte av med detta. Vad kan man som privatperson göra i liknande fall? Byta personuppgifter i Sverige? Gå ur det turkiska medborgarskapet? Gå till EU-domstolen? Har man ens någon chans att bli av med eländet? Ingen svensk advokatfirma vill ens ge råd. Är det verkligen så att turkisk dom ska följas?

Hej,

Verkställbarheten av utländska avgöranden om underhållskyldighet regleras i ett antal lagar och internationella konventioner. Huvudregeln är att Sverige erkänner och verkställer domar som träffats inför domstol eller myndighet som är behöriga att utfärda verkställbara avgöranden i den staten där de har träffats. Det finns dock flera undantag från huvudregeln, de är bland annat beroende av vilken typ av bidrag det rör sig om och hur du är förordnad att betala detta.

På Försäkringskassans hemsida kan du också läsa mer om underhållsbidrag i internationella relationer där det står lite fakta om verkställbarhet och indrivning av sådant bidrag i Sverige.

Läs mer om äktenskapsförord här.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas