Jag har blivit felaktigt behandlad i vården, vad kan jag göra?

Hej!
Sedan 2017 har jag haft svår daglig smärta i hela kroppen som med tiden blivit mycket värre.

När jag besökte vården fick jag ofta höra allt ifrån hur ”allting bara är i mitt huvud”,” du är stressad”, ”du är för ung för att ha ont” osv och totalvägrat både magnetröntgen och specialistundersökning. Läkarna rekommenderade mig endast sjukgymnastik fastän jag redan gått på det under fyra månader utan resultat. Vid läkarbesöken har min kropp knappt testats eller kollats alls, utan läkarna har bara antagit saker istället för att lyssna på mig.

Jag blev av med jobbet, livsglädjen, allting och jag avslutade nästan mitt liv för smärtan var så svår, kunde knappt stå upp ibland och jag var bara 22 år gammal.

När jag nyligen besökte en privat klinik kunde de konstatera efter en helkroppsundersökning att jag hade ett snett bäcken och att revbenen låg fel samt att ett flertal nerver var i kläm bl.a. nerverna ner i benen och i bröstryggen. Jag har därav ingen normal muskelfunktion och jag belastade därför kroppen fel och detta är omöjligt att träna bort.

Jag håller på att bli helt bra igen fysiskt och smärtan är nästan helt borta men det mentala har varit svårt och detta kunde fixats direkt om jag hade blivit undersökt från början.

Min fråga är nu om det ens är lönt att anmäla till IVO samt ansöka om ersättning till LÖF? Har jag rätt att göra det och kommer något att hända? Känner att ett stort fel har begåtts och jag vill aldrig att detta ska hända någon annan.

Tack på förhand.

Hej och tack för din fråga,

LÖF är en patientförsäkring som alla Sveriges landsting och regioner har tecknat. Har du således drabbats av en skada i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård kan du ha rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen. Som patient är man automatiskt försäkrad hos LÖF om vårdgivaren är det.

Man kan bland annat få ersättning från LÖF om man drabbats av en skada som orsakats av felaktig eller försenad diagnos. Det man kan få ersättning för är inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, bestående men samt utseendemässig förändring.

Du kan även anmäla ett klagomål gällande fel i vården till IVO. Innan man anmäler till IVO behöver man dock ha framfört klagomålet till den verksamhet som utfört vården. IVO kommer sedan att göra en utredning av verksamheten för att se till så att eventuella fel inte upprepas.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas