fbpx

Jag har blivit orosanmäld och polisanmäld av min dotter, vad händer nu?

Hej,

Jag har varit skild från mitt ex sedan några år tillbaka och vi har tillsammans en dotter som är 12 år. Pappan och dottern hade umgänge under ett tag, men sen så slutade han träffa och bry sig om henne. Min dotter har sagt att hon inte ville träffa honom.

Jag vet nu att min dotter har träffat sin pappa i smyg. Hennes attityd har ändrats mycket och hon ljuger för mig. Jag har fått klagomål från skolan om hennes attityd och lögner. Hennes pappa har varit våldsam mot mig och min son under flera år fram till skilsmässan. Jag har tänkt mycket på det och vill inte att min dotter ska utsättas för samma sak.

Jag fick i höstas ett samtal från socialtjänsten om att min dotter har gjort en orosanmälan och polisanmälan på mig och påstår då att jag har slagit henne. Detta är en lögn, jag har aldrig lagt fingret på henne. Jag har även fått höra att jag ställer för höga krav på henne i skolan.

Min dotter är även väldigt aktiv på sociala medier och har konton på de flesta populära sidorna. Jag vet att hon haft kontakt med äldre män och till och med träffat en i verkligheten. Jag är orolig för att något ska hända henne, och jag har försökt hindra henne att ha instagram för att det är 13-årsgräns på det.

Jag tror att mitt ex ligger bakom alla händelser som skett senaste tiden. Jag tror han har uppmuntrat min dotter att polisanmäla mig. Jag vill bara lösa det här med min dotter. Jag har bara gett henne kärlek i livet.

Vad händer nu och vad kan jag göra?

 

Hej och tack för din fråga,

När socialtjänsten ingriper i familjens privatliv på grund av liknande omständigheter som nämnts i frågan så gör dom det med stöd av antingen socialtjänstlagen (SoL) eller lag om vård av unga (LVU). SoL är en lag som bygger på frivillighet och samtycke från föräldrarna. Om föräldrarna eller barnet tackar nej till sådan vård kan åtgärder med LVU vidtas. Du kan läsa mer detaljerat om LVU-processen här.

När socialtjänsten får in en orosanmälan behöver de utreda vad som har hänt.[1] Det första som händer är att socialtjänsten tar ställning till om barnet behöver omedelbart skydd. [2] Därefter påbörjas en utredning vilken tar sin utgångspunkt i barnets bästa och barnets behov.[3] Eftersom vårdnadshavaren är ansvarig för sitt barns välmående behöver utredningen även omfatta vårdnadshavarens omsorg och förmåga. Vid behov kan även information från till exempel skola och sjukvård hämtas in. En utredning ska vara klar inom 4 månader, och i denna fattas ett beslut om barnet och föräldrarna ska erbjudas hjälp från socialtjänsten.[4]

Du som förälder kan bidra genom är att samarbeta med socialtjänsten under utredningen. Om det finns problem mellan dig och din ex-make gällande umgänge kan ni till exempel ansöka om samarbetssamtal hos familjerätten i er kommun. Ni kan då få hjälp att upprätta ett fungerande avtal om umgänge.

Gällande den polisanmälan som gjorts kan det komma att inledas en förundersökning om brott mot barn, misshandel [5]. Om du är vårdnadshavare för din dotter kan även en särskild företrädare utses till ditt barn som tar vara på hennes rättigheter under processen. [6]

 

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

 

[1] 14 kap. 1 §Socialtjänstlagen (SoL)

[2] 11 kap. 1a § SoL

[3] 11 kap. 1 § SoL

[4] 11 kap. 2 § andra stycket SoL

[5] 3 kap. 5 § Brottsbalken

[6] 1 § Lag (1999:997) om särskild företrädare för barn.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas