Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Jag har fått avslag från Försäkringskassan, vad kan jag göra?

Datum: 06/12/2018

Hej,
Jag blev sjukskriven för några år sedan och har sedan dess gjort diverse tester där resultatet blev att läkarna inte förstår vad jag har för problem. Jag blev därmed utförsäkrad. Jag anmälde mig hos Arbetsförmedlingen som arbetstestade mig med resultat att jag har 0 % i arbetsförmåga.  Efter det ansökte jag igen om sjukpenning hos Försäkringskassan och fick avslag med hänvisning att jag skulle vända mig till Arbetsförmedlingen igen som inte vill göra en ny utredning. Detta resulterade i jag förlorade min SGI. Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Att Försäkringskassan bedömer att man är tillräckligt frisk för att arbeta, medan Arbetsförmedligen bedömer att man är för sjuk att arbeta är ett vanligt problem. Problemet grundar sig i att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen bedömer arbetsförmåga på olika sätt. Försäkringskassan bedömer arbetsförmåga utifrån generella krav i yrken som inte specificeras, medan Arbetsförmedlingens bedömning utgår från specifika arbeten.

Om man fått avslag på en ansökan till Försäkringskassan kan man först begära att beslutet omprövas. Skulle även det beslutet bli negativt är nästa steg att överklaga till Förvaltningsrätten.

Med vänlig hälsning
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.