Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Jag har fått avslag på min asylansökan, kan jag ansöka om arbetstillstånd i Sverige ändå?

Datum: 30/11/2021

Hej,

Jag vill söka arbetstillstånd och få AT-UND. Migrationsverkets beslut om utvisning vann laga kraft, dock kan de inte skicka tillbaka mig. Jag väntar på att göra en ny asylansökan som jag kan göra först 2018. Kan jag söka och få arbetstillstånd ändå?

Hej och tack för din fråga,

Om du har fått avslag på din asylansökan och fått ett beslut om avvisning eller utvisning som har vunnit laga kraft kan du i vissa fall ansöka om arbetstillstånd utan att lämna Sverige.

För att få arbetstillstånd ska

– Din ansökan om arbetstillstånd ha kommit in till Migrationsverket senast två veckor (14 dagar) efter att beslutet på din ansökan om asyl har vunnit laga kraft

– Du ha ett giltigt pass

– Du ha haft AT-UND under tiden du har varit asylsökande

– Du ha en anställning som du påbörjade senast fyra månader före den dag som din ansökan om arbetstillstånd kom till Migrationsverket

– Din arbetsgivare erbjuda dig fortsatt anställning i minst tolv månader till

– Anställningsvillkoren vara minst i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom branschen eller yrket. I anställningsvillkoren ingår förutom lön även sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada och tjänstepensionsförsäkring. Kraven måste ha varit uppfyllda under de senaste fyra månaderna av din anställning.

– Du som arbetar deltid ha arbetat i en sådan omfattning att deltidstjänsten motsvara kollektivavtalsenlig lön inom ditt yrke samt uppgå till minst 13 000 kronor i månaden före skatt. Kraven gäller även fyra månader bakåt i tiden.

För att du ska kunna få arbetstillstånd medan du är i Sverige måste alla kraven ovan vara uppfyllda. I annat fall ska du lämna Sverige och lämna in din ansökan och vänta på beslut i ditt hemland eller något annat land där du har tillstånd att bo.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.