Jag har köpt en bostadsrätt som jag nu upptäckt är mindre än de kvadratmeter som angetts. Har jag rätt att häva köpet?

Hej,

Jag har tecknat avtal för en bostadsrätt som jag ska överta om ca 10 dagar. Jag tyckte att den verkade mindre än annonsen uppgav så jag frågade bostadsrättsföreningens styrelse innan jag skrev kontrakt. De uppvisade ritningar från byggaren som visade att antalet kvadratmeter stämde. Jag har nu sett lägenheten igen och denna gång tagit mått. Det är fullständigt omöjligt att komma upp i de 76 kvm som anges. Lägenheten upptar en fyrkantig yta om knappt 9×7 m, överdrivet uppåt. Om det så vore 10×7 skulle det fortfarande inte bli 76 kvm. Kan jag häva köpet utan någon kostnad på grund av detta?

Hej och tack för din fråga,

Att bostadsrätten är mindre än vad som uppgivits vid köp bör vara att betrakta som ett fel. Om felet är av väsentlig betydelse för dig och du kan visa att säljaren visste om eller borde ha vetat om att felet var av sådan betydelse för dig, har du rätt att häva köpet utan att det kostar dig någonting.

I fråga om köp av bostadsrätt är i regel bestämmelserna i köplagen tillämpliga, om inte annat avtalats.[1] En vara, i detta fall bostadsrätten, är felaktig om den inte följer avtalet i fråga om art, mängd, kvalitet och andra egenskaper. Fel föreligger också om varan avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta, eller om den inte överensstämmer med uppgifter som säljaren lämnat före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet.[2] Det är viktigt att du som köpare snarast efter upptäckten av ett fel kontaktar säljaren och påpekar detta.

Att lägenheten inte är så stor som uppgivits bör vara ett fel enligt köplagen, eftersom den inte följer avtalet eller åtminstone inte överensstämmer med uppgifterna som säljaren lämnat. Att du har frågat bostadsrättsföreningen om lägenhetens storlek talar också för att du uppfyllt din undersökningsplikt och att du således får åberopa felet eftersom det bör anses utgöra en godtagbar anledning att inte före köpet närmare undersöka bostadsrättens boarea. I ditt fall handlar det om en relativt stor skillnad på den storlek som har uppgivits och lägenhetens faktiska storlek. Även om säljaren skulle ha uppgivit att storleken är en uppskattning bör varan därför ändå ses som felaktig. Att det rör sig om en så pass stor skillnad talar även för att du kan göra gällande att felet är av väsentlig betydelse och därför ha rätt att häva köpet. Då måste du dock också kunna bevisa att säljaren visste eller borde ha vetat om att felet var av väsentlig betydelse för dig.

Ett annat alternativ är att begära prisavdrag eller skadestånd från säljaren. Du har då rätt att bli ersatt för felet utan något krav på att felet ska vara av väsentlig betydelse eller att säljaren visste om att felet skulle vara av väsentlig betydelse för dig.[3]

Det allra bästa är att ta kontakt med säljaren och försöka komma överens. Vill inte säljaren gå med på hävning är det säkrast att kontakta ett juridiskt ombud som kan hjälpa dig vidare. Vi på Zeijersborger & Co är duktiga på bostadsrättstvister och du är välkommen att kontakta oss om du vill att vi företräder dig.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om bostadsrätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 och 3 §§ Köplagen (KöpL)
[2] 17-18 §§ KöpL
[3] 37 och 40 §§ KöpL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.