Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Jag har tidigare köpt ut min fru från huset, måste jag göra det igen vid bodelning?

Hej,

Jag och min fru ansökte om skilsmässa och fick 6 månaders betänketid. Jag köpte ut henne från huset vid en bodelning under betänketiden vilket vi har dokumenterat. Vi valde att inte fullfölja skilsmässan. Efter ytterligare ett år ca så bestämde vi oss för att flytta ihop igen i ett nytt hus varpå jag sålde huset. Vi står båda på det nya huset men hon betalade inte något. Nu två år senare ska vi gå ifrån varandra igen och hon vill att vi säljer och hon vill ha hälften av vinsten. Jag vill bo kvar i huset, likaså våran 15 åriga dotter men har inte råd med det.

Hej och tack för din fråga,

Efter äktenskapsskillnad ska bodelning ske, 9 kap. 1 § Äktenskapsbalken. Makarna ska då dela lika på sitt giftorättsgods. Giftorättsgods är all egendom makarna emellan om det inte är enskild egendom. Det är  möjligt att göra bodelningar under pågående äktenskap  förutsatt att båda makarna är överens om att bodelning ska ske och om hur egendomen ska fördelas, 9 kap 1 § 2 st Äktenskapsbalken. Det är vidare möjligt att göra så kallade partiella bodelningar där endast delar av giftorättsgodset regleras. En partiell bodelning innebär dock inte att egendom som regleras blir enskild. Den nya fastigheten ska således inte redan ha reglerats och ska således ingå i er nya bodelning.

Vänlig hälsningar

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online