Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Jag har varit hemmafru, vad har jag rätt till vid bodelningen?

Datum: 29/10/2018

Hej,

Min man vill att vi ska skilja oss. Han har allt, hus, bil, pengar och makt. I alla 25 år som vi har varit gifta lät han aldrig mig jobba utan ville att jag skulle vara hemmafru på heltid. Jag har aldrig haft något jobb eller någon inkomst. Jag har inget som tillhör mig, och det som står i mitt namn tillhör min man.

Det jag undrar är vad som kommer hända med mig om vi skiljer oss? Kommer han få behålla allt och jag blir tvungen att leva ute på gatan?

Hej och tack för din fråga,

Egendom som makar har är giftorättsgods om den inte är enskild egendom. Egendom kan bli enskild genom äktenskapsförord eller om egendom mottagits i arv eller gåva med krav på att egendomen ska vara enskild. Vid en bodelning ska makarna dela lika på giftorättsgodset, det spelar således inte någon roll om någon har jobbat och någon stannat hemma, lagen är till för att utjämna just sådana situationer. Att egendomen bara står på en part påverkar således inte hur egendomen ska delas.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.