fbpx

Jag investerade i aktier tillsammans med min kompis, men nu vägrar han ge mig min andel. Vad kan jag göra?

Hej,

Jag och min kompis ville båda investera i aktier, och bestämde oss för att göra det gemensamt för att få ihop en större summa och därmed få pengarna att växa snabbare. Vi gick in med 100 000 kr var. Eftersom ISK-konton bara kan ha en ägare står dock aktierna på min kompis. Problemet är att jag nu blivit av med jobbet och behöver få ut de pengar jag investerade. Min kompis har slutat svara när jag ringer och jag börjar misstänka att han har lurat mig. Vad kan jag göra? Vi har inte skrivit något avtal, men det finns gott om bevis bland sms.

Hej och tack för din fråga,

Av din fråga verkar det som att ni har ingått ett muntligt avtal, vilket som huvudregel är lika giltigt som ett skriftligt sådant. Ett avtal sluts genom att en part accepterar en annan parts anbud.[1] Utgångspunkten är principen om pacta sunt servanda, som innebär att avtal ska hållas. Du och din kompis ska alltså hålla det ni har avtalat om.

Problematiken som kan uppkomma med muntliga avtal är att det är svårare att bevisa exakt vad avtalet reglerar. Särskilt svårt är det om din kompis skulle hävda att ni inte har avtalat om något. Du bör som utgångspunkt därför spara de SMS som du har då dessa kan användas som bevismedel.

Om din kompis väljer att inte svara dig och försvinna med dina pengar kan du ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden.[2] Din kompis kan då antingen betala tillbaka pengarna, invända mot skulden eller välja att inte göra något alls. Om din kompis fortfarande inte svarar kan Kronofogden meddela ett utslag i ditt ärende, och därefter driva in skulden för din räkning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § Avtalslagen
[2] 2 § Lagen om betalningsföreläggande och handräckning

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas