Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Jag kan inte betala underhåll till mina barn på grund av Corona, vad ska jag göra?

Datum: 28/09/2021

Hej,

Jag är pappa till tre barn och betalar underhåll för alla tre till min före detta fru. Mitt taxibolag kommer gå i konkurs på grund av de här svåra tiderna med Corona. Jag kommer inte kunna att betala underhållet eftersom jag troligtvis kommer gå på A-kassa.

Hur ska jag gå tillväga om jag inte kan betala underhåll för mina barn?

Hej och tack för din fråga,

Föräldrar ska svara för underhåll åt sitt barn efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga enligt Föräldrabalken (FB) 7 kap. 1 §.  Den av föräldrarna som inte varaktigt bor med barnet måste bidra genom att betala underhållsbidrag enligt FB 7 kap. 2 §.

Om föräldern som inte bor med barnet inte har råd att betala kan barnet få underhållsstöd från Försäkringskassan. Underhållsstödet betalas ut till den andra föräldern. Den förälder som inte bor med barnet kan då betala tillbaka beloppet till Försäkringskassan.

Om den förälder som inte bor med barnet inte kan betala tillbaka till Försäkringskassan får hon eller han ansöka om att få skjuta upp betalningarna helt eller delvis i upp till ett år. Det är viktigt att ansöka om anstånd eftersom Försäkringskassan annars lämnar över skulden till Kronofogden.

Om den förälder, som inte bor med barnet, inte kan betala efter ytterligare ett år kan hon eller han ansöka om att skjuta upp betalningen en gång till. I vissa särskilda fall kan man beviljas att befrias från delar av skulden. Detta gäller om föräldern har fått lägre inkomst på grund av exempelvis sjukdom, rehabilitering eller arbetslöshet, har skjutit upp betalningen under minst tre sammanhängande år och fortfarande inte kan betala.

Det finns blanketter för detta på Försäkringskassans hemsida.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.