Jag köpte en märkeströja via Instagram men har inte fått den. Vad kan jag göra?

Hej,

Jag köpte en märkeströja av en tjej via Instagram. Hon ville att jag skulle betala via swish, så jag skickade över 900 kr. Nu har det gått tre veckor och jag har inte hört något från henne, trots att jag kontaktat henne flera gånger. Jag vill ha mina pengar tillbaka och känner mig lurad. Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Om du tror att tjejen uppsåtligen har vilselett dig kan du polisanmäla händelsen.

Personen du haft kontakt med på Instagram kan ha gjort sig skyldig till ringa bedrägeri enligt 9 kap. 2 § BrB. Du kan ha rätt till skadestånd, alltså ekonomisk kompensation, för den ekonomiska skada du lidit på grund av brottet. Du kan redan vid polisanmälan uppge att du begär skadestånd. I första hand är det gärningspersonen som ska betala skadestånd till dig, men om hen inte kan betala eller är okänd, är det möjligt att du kan få ersättning från ditt försäkringsbolag.

För att anmäla brottet ringer du polisen på 114 14 eller så går du in på polisens hemsida. Vill du läsa mer om dina rättigheter som brottsoffer kan du besöka Brottsoffermyndigheten.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.