Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Jag köpte mina hundar innan jag gifte mig. Kan min make kräva en av dem vid skilsmässa?

Datum: 18/08/2023

Hej,

Jag står inför en bodelning med anledning av skilsmässa. Innan vi gifte oss köpte jag två hundar. Vad jag har förstått utgör hundarna giftorättsgods eftersom vi inte har något äktenskapsförord.

Självfallet vill jag behålla båda eftersom jag köpte dem innan vi gifte oss och är registrerad ägare. Kan han kräva att få en av dem eller bara kräva värdet av den?

Hej och tack för din fråga,

Enligt äktenskapsbalken är en makes egendom giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom.[1] Därmed är det korrekt att hundarna utgör giftorättsgods om de inte är enskild egendom till följd av till exempel ett äktenskapsförord, gåva eller arv med förbehållet att det ska vara mottagarens enskilda egendom.[2] I bodelningen ska allt giftorättsgods ingå.[3]

Det innebär att din make har rätt till en del av värdet för hundarna men inte nödvändigtvis rätt att få en av hundarna. Den make som är ägare till viss egendom har nämligen rätt att få den på sin lott i bodelningen och därmed få den tilldelat sig.[4] Om du har betalat för hundarna och bara du är registrerad som ägare kan du begära att få behålla dem. Värdet på hundarna kommer då läggas till på din lott och om den skulle bli större än motpartens får du kompensera denne ekonomiskt.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du hittar också mer information i vår handbok i bodelning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 1 § äktenskapsbalken (1987:230, ÄktB)
[2] 7 kap. 2 § ÄktB
[3] 10 kap. 1 § ÄktB
[4] 11 kap. 7 § ÄktB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.