Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Jag misstänker att mitt ex har ett hemligt konto i en annan bank. Hur kan jag ta reda på det inför vår bodelning?

Datum: 14/12/2021

Hej,

Jag och mitt ex ska göra en bodelning, men jag misstänker att han har ett hemligt konto i en annan bank. Hur kan jag ta reda på om han gömmer pengar? Görs det alltid en undersökning eller måste jag själv begära det?

Hej och tack för din fråga,

Ni båda är skyldiga att redovisa samtliga konton inför en bodelning.

När ett äktenskap ska upplösas, till exempel genom skilsmässa, ska i regel en bodelning göras om inte parterna enbart har enskild egendom.[1] All makarnas giftorättsgods, det vill säga all egendom som inte är enskild, ska fördelas mellan dem.[2] Detta innebär att bankmedel kan ingå i bodelningen även om ni inte haft pengarna på ett gemensamt bankkonto.

Makar är skyldiga att redovisa sin egendom samt lämna uppgifter som kan vara av betydelse vid bodelning.[3] Redovisningsskyldigheten omfattar samtlig egendom som makarna hade den dag som talan om äktenskapsskillnad väcktes.[4] Detta innebär att både du och den andra parten måste uppge för varandra vilken egendom ni haft och en part får inte undanhålla egendom genom att till exempel placera dem i annan bank.

Du kan inte själv få information från den bank din partner eventuellt har ett konto i då det i Sverige råder banksekretess, vilket innebär att bankerna inte får ge ut information om någon annans enskilda förhållanden utan samtycke.[5] Däremot har, som tidigare nämnts, den andra parten en redovisningsskyldighet avseende sin egendom inför bodelning. Du kan därmed be din partner inkomma med uppgifter från den bank du misstänker att det finns konton i. Om motparten, trots redovisningsskyldigheten, inte medverkar till att bodelningen kommer till stånd kan du ansöka om en bodelningsförrättare.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § Äktenskapsbalken
[2] 7 kap. 1 § Äktenskapsbalken
[3] 9 kap. 3 § Äktenskapsbalken
[4] 9 kap. 2 § Äktenskapsbalken
[5] 1 kap. 10 § Lag (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.