Jag och mitt ex kan inte komma överens om vem som ska få hunden. Vad ska jag göra?

Hej,

Jag och mitt ex ligger i skilsmässa och den är nästan klar. Vi är överens om allt utom vem som ska ha hunden, som har bott kvar hos mitt ex i 6 månader för att han inte ville vara ensam. Nu ser jag att hunden mår dåligt men mitt ex vägrar släppa hunden och säger att det är hans eftersom jag flyttade och inte brydde mig. Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

I juridisk mening är en hund att jämställa med en sak och den som är rättmätig ägare har enligt huvudregeln därför rätt att tillskiftas hunden i bodelningen. Om det är du som står på köpeavtalet så har du alltså rätt att få hunden. Dock ska den andra parten kompenseras ekonomiskt i bodelningen för detta. Kan ni inte enas har ni möjlighet att ansöka om att det ska utses en bodelningsförrättare som kan tvångsskifta ert bo. Det är också möjligt att avtala om delat boende för hunden, alternativt att den har sitt stadigvarande boende hos en av er men att den andra har rätt till umgänge under vissa dagar eller tider.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.