Jag övningskör med min son, som vid flera tillfällen kört för fort. Kan jag bli ansvarig för det?

Hej!

Jag är handledare för min son som har börjat övningsköra. Trots att jag säger till honom att ta det lugnt har han vid ett par tillfällen kört över 20 kilometer fortare än tillåtet, och några gånger till och med mot rött. Jag undrar vad som händer om polisen skulle stoppa oss. Riskerar jag att bli av med mitt körkort trots att det inte är jag som sitter vid ratten?

Hej och tack för din fråga,

Du som handledare har fullständigt ansvar för din sons övningskörning. Av lag framgår nämligen att den som har uppsikt över övningskörningen anses som förare.[1] Vid hastighetsöverträdelser är det alltså, som huvudregel, du som handledare som har det juridiska ansvaret. Du har därmed ett ansvar att på ett aktivt sätt försöka förmå personen som övningskör att sänka hastigheten och följa trafikregler, och kan alltså bli ansvarig om eleven, i detta fall din son, inte gör det.

Att köra för fort eller att köra mot rött är omständigheter som kan leda till återkallelse av körkortet.[2] Om polisen skulle stoppa er och du inte anses ha gjort tillräckligt mycket för att försöka få din son att köra lagligt, kan du därför bli av med ditt körkort.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 4 kap. 3 § 3 st. samt 4 kap. 7 § Körkortsförordningen
[2] 5 kap. 3 § Körkortslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.