Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Jag ska separera i Spanien, vad gäller för vårt barn?

Hej,
Jag och min partner har bestämt oss för att gå skilda vägar. Vi bor i Spanien. Vi har en dotter som är 4 veckor gammal. Problemet som har uppstått är att min partner, som är pappa till min dotter, anser att vår dotter ska bo med honom och jag bara ska ha umgänge. Han vill även ha ensam vårdnad. Hur ska jag göra om jag vill ha ensam vårdnad?

Min partner är spansk medborgare, jag är svensk medborgare folkbokförd i Sverige men utsänd i tjänst. Han säger nu att dottern bara ska vara spansk medborgare. Jag vill att hon ska vara svensk medborgare. Vad ska jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Om du och barnets pappa inte kan komma överens i frågor som rör vårdnad, boende och umgänge får ni vända er till en domstol för att få saken prövad. Som huvudregel är det domstol i det land som barnet har sin hemvist som ska pröva målet, vilket framgår av Bryssel II förordningen. I ert fall är det således spansk domstol.

Eftersom du som är barnets mor är svensk medborgare kommer också ditt barn att bli svensk medborgare, oavsett var barnets föds. Barnet kan få dubbelt medborgarskap om det även har rätt till spanskt medborgarskap, exempelvis om barnet får sin pappas spanska medborgarskap.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co.

 

 

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online