Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Brorsan betalar inte för lånet jag tog åt honom, vad kan jag göra?

Datum: 07/02/2024

Hej,

Jag var snäll och tog ett lån i mitt namn åt min bror så han kunde köpa en bil. Han har varje månad fått fakturan och betalat den, men nu har han slutat. Lånet är ju egentligen mitt då det är jag som står på det, han är inte involverad i det. Vad kan jag göra? Vi har inte skrivit några papper.

Hej och tack för din fråga,

Det verkar som att du och din bror har ett muntligt avtal gällande lånet, vilket är lika bindande som ett skriftligt avtal. Kravet för att ett avtal ska föreligga är att en part accepterar en annans anbud.[1] En grundläggande princip inom avtalsrätten är pacta sunt servanda, vilket innebär att avtal ska hållas. Du har dock bevisbördan för att du och din bror har ingått ett muntligt avtal, och det kan föreligga bevissvårigheter gällande vad ni har reglerat sinsemellan.

Eftersom din bror är skyldig dig pengar så har du en fordran mot honom. Du kan därför kontakta Kronofogden och ansöka om betalningsföreläggande. Genom ett betalningsföreläggande kan du få hjälp från Kronofogden att fastställa skulden och driva in dina pengar. Om din bror bestrider skulden finns det en risk att målet behöver avgöras i domstol.

Det är dock viktigt att notera att eftersom du står som låntagare på lånet så måste du fortfarande betala fakturorna för att inte riskera att få ett inkassokrav och eventuellt själv hamna hos Kronofogden.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i fordran och skuld.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § Avtalslagen

Se hela svaret

Peter Zeijersborger

Advokat och grundare av Zeijersborger & Co med över 20 års erfarenhet och verksam inom brottmål, tvistemål, familjerätt och processföring. Tagit juristexamen vid Göteborgs universitet. Verksam ledamot i Sveriges Advokatsamfund sedan 2011. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.