fbpx

Jag tror att min granne skattefuskar, kan jag anmäla honom?

Hej,

Min granne är pensionerad bilmekaniker och brukar meka med bilar på sin fritid. Under det senaste året har jag sett att han tar emot kunder i sitt garage. Jag råkade höra honom berätta för en annan granne att han tjänat flera hundra tusen utan att betala skatt och att han brukar flytta runt pengarna han tjänar mellan sina släktingars konton för att inte bli upptäckt. Jag tycker inte att han ska få fortsätta med sin illegala verksamhet och undrar om jag kan anmäla honom för skattefusk?

Hej och tack för din fråga,

Det låter som att det du beskriver är svartarbete, och att din granne kan ha gjort sig skyldig till skattebrott. Att arbeta svart innebär att någon utför arbete utan att ta upp ersättningen som en inkomst i sin privata inkomstdeklaration, och därmed inte betalar skatt på sin lön. Den som uppsåtligen uppger oriktiga uppgifter eller underlåter att lämna uppgifter till myndighet, och därigenom ger upphov till risk för att skatt undandras det allmänna eller felaktigt tillgodoräknas eller återbetalas till personen själv eller annan, riskerar att dömas för skattebrott.[1]

Om du misstänker skattefusk rekommenderar jag dig att vända dig till Skatteverket. Detta görs genom att fylla i ett formulär som finns på Skatteverkets hemsida.  Skatteverket kommer sedan gå vidare med ärendet och utreda huruvida din granne har begått skattebrott eller inte.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 § Skattebrottslagen

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas