Jag tror att min granne skattefuskar, kan jag anmäla honom?

Hej,

Min granne är pensionerad bilmekaniker och brukar meka med bilar på sin fritid. Under det senaste året har jag sett att han tar emot kunder i sitt garage. Jag råkade höra honom berätta för en annan granne att han tjänat flera hundra tusen utan att betala skatt och att han brukar flytta runt pengarna han tjänar mellan sina släktingars konton för att inte bli upptäckt. Jag tycker inte att han ska få fortsätta med sin illegala verksamhet och undrar om jag kan anmäla honom för skattefusk?

Hej och tack för din fråga,

Det låter som att det du beskriver är svartarbete, och att din granne kan ha gjort sig skyldig till skattebrott. Att arbeta svart innebär att någon utför arbete utan att ta upp ersättningen som en inkomst i sin privata inkomstdeklaration, och därmed inte betalar skatt på sin lön. Den som uppsåtligen uppger oriktiga uppgifter eller underlåter att lämna uppgifter till myndighet, och därigenom ger upphov till risk för att skatt undandras det allmänna eller felaktigt tillgodoräknas eller återbetalas till personen själv eller annan, riskerar att dömas för skattebrott.[1]

Om du misstänker skattefusk rekommenderar jag dig att vända dig till Skatteverket. Detta görs genom att fylla i ett formulär som finns på Skatteverkets hemsida.  Skatteverket kommer sedan gå vidare med ärendet och utreda huruvida din granne har begått skattebrott eller inte.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 § Skattebrottslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.