Jag vill ha ensam vårdnad

Hej,

Jag och min sons andra förälder har varit skilda i tre år. Efter skilsmässan bestämde vi att hen skulle ta hand om sonen varannan vecka. Genom Familjerättsbyrån på kommunen ändrade vi sedan, enligt hens önskemål, till varannan helg och två veckor på sommaren. Tyvärr fungerar det inte, hela sommaren har gått utan att hen har träffat sonen och varannan helg blir inte av. Därför skulle jag vilja få ensam vårdnad om min son.  Hur ska jag göra?  Behöver jag en advokat?

Hej och tack för din fråga,

Utgångspunkten är att gemensam vårdnad är för barnets bästa. Därför måste det finnas särskilda omständigheter som talar mot detta för att man ska anförtros ensam vårdnad mot den andra förälderns vilja.

Innan man ger sig in i en vårdnadstvist är det viktigt att förstå skillnaden mellan vårdnad och umgängesrätt. Att en förälder har ensam vårdnad innebär att man ensam är juridiskt ansvarig för barnet, det vill säga att man till exempel har rätt att bestämma om barnets skolgång och sjukvård. Ensam vårdnad kan därför underlätta i fall då den andra föräldern inte är närvarande i barnets liv. Det innebär dock inte att den andre föräldern inte har rätt till umgänge med barnet.

Om fortsatta samarbetssamtal hos Familjerätten inte fungerar, är det klokt att kontakta ett juridisk ombud.

Med vänliga hälsningar,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas