Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Delar vi på skulderna när vi gifter oss?

Datum: 14/09/2023

Hej,

Jag och min fru vill gifta oss. Problemet är att jag inte vill att min fru ska bli inblandad i mina skulder. Vad ska jag göra för att kronofogden inte ska kunna komma och hämta egendom från oss som är hennes? Finns det en lösning på problemet? Är ett äktenskapsförord lösningen?

Hej och tack för din fråga,

Som huvudregel gäller att makarna ansvarar för sina egna skulder.[1] Det innebär att den som maken har en skuld till inte kan kräva den andre maken på pengar. När ni gifter er kommer du därför fortfarande helt själv att ansvara för dina skulder. Men vid en utmätning kan din blivande fru behöva avstå från sin egendom om egendomen inte är bevisad att tillhöra endast henne.

Genom ett äktenskapsförord kan man reglera huruvida egendom ska anses vara enskild eller inte vid en eventuell bodelning. Man kan genom ett äktenskapsförord inte avtala om vem som äger egendomen.

Vid en eventuell utmätning är ett krav att egendomen måste tillhöra den skuldsatte.[2] Om Kronofogden gör en utmätning hos er kommer egendom som finns i er besittning att anses tillhöra båda två eller någon av er. Det ni kommer behöva göra i fall Kronofogden vill utmäta egendom, som är din frus, är att lägga fram bevis som gör det sannolikt att din fru äger hälften av egendomen som Kronofogden vill utmäta.[3] Om hon äger 100 % av egendomen måste hon istället bevisa att det är hon som är egendomens ägare.[4] Det innebär alltså att din fru, trots att hon inte ansvarar för dina skulder, kan tvingas avstå sin egendom för att betala dina skulder om ni inte kan bevisa att egendomen tillhör henne.

När det gäller utmätning kan inget äktenskapsförord lösa situationen. Det beror på att äktenskapsförordet endast reglerar huruvida er egendom ska anses vara enskild eller inte vid en eventuell bodelning. Ni kan således inte reglera vilken egendom Kronofogden ska kunna utmäta.

Behöver du vidare vägledning är du välkommen att kontakta våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i äktenskapsförord.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 kap. 3 § ÄktB.
[2] 4 kap. 17 § UB.
[3] 4 kap. 19 § UB.
[4] 4 kap. 18 § UB.

Se hela svaret
Josefine

Josefine Rosén

Förstejurist på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan 2017 med expertis inom ekonomisk familjerätt och personskador. Tagit examen i Affärsjuridik på Linköpings universitet.  

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.