Jag vill inte att mina barn ska bo hos sin pappa om jag dör – Vad ska jag göra?

Hej,

Jag och mitt ex har 2 barn tillsammans som idag är 5 och 9 år gamla. Exet lämnade oss när 5 åringen var 6 månader. Han försvann i 1 månad utan kontakt. Från det han hörde av sig igen har vi haft en kontakt som ibland är respektfull, ibland neutral. Han träffar sin barn mindre och mindre och har bytt partner 2 ggr efter separationen. Den första gifte han sig med för att skilja sig ifrån efter 3 månader. Den nya tjejen har 2 egna barn och mina barn vägrar träffa sin far om hennes barn är där.

Mitt ex har varit extremt egoistisk under alla år utan att se det själv och jag har många historier om det. Jag har idag en sambo sedan snart 2 år tillbaka och mina barn älskar honom. Jag har under lång tid haft tankar på att skaffa egen vårdnad men inte orkat.

Barnen gillar sin far men de avvisar oftast kontakt via Skype, ringer alltid gråtande när de väl är där. Jag vill inte ta barnen från sin far, jag vill bara inte att de ska bo hos honom ifall jag tragiskt nog skulle avlida i förtid – för barnens skull!

Jag vill inte (vägrar) att mina barn hamnar hos sin “far” om jag skulle dö i förtid – hur kan jag förhindra det?

Hej och tack för din fråga,

Den andre föräldern blir automatiskt ensam vårdnadshavare över de gemensamma barnen vid den ena förälderns död om föräldrarna vid tillfället har gemensam vårdnad.[1] Om båda föräldrarna dör ska domstolen anförtro vårdnaden åt en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare.

Står de gemensamma barnen under vårdnad av endast en förälder och denne dör ska domstolen på ansökan av den andra föräldern eller på anmälan av socialnämnden anförtro vårdnaden åt den andra föräldern eller, om det är lämpligare åt en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare. Domstolen kommer då att pröva utifrån barnens perspektiv vem som lämpligast ska förordnas som vårdnadshavare.

Det kan därför inte enkelt sägas vem som kommer att bli förordnad som vårdnadshavare vid din bortgång. Du kan däremot påverka förutsättningarna för att din exman inte ska ha vårdnaden av barnen genom att begära ensam vårdnad då domstolen även kommer att pröva andra alternativ än enbart en annan gemensam vårdnadshavare.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 9 § FB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.