Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan advokaten skicka faktura för att jag frågade honom om en prisindikation gällande ett testamente?

Datum: 30/08/2022

Hej,

Jag kontaktade en advokat som arbetar med familjejuridik för att få en prisindikation rörande genomgång av bland annat testamente. Jag lärde känna advokaten via den vägförening där jag bor. I samband med att jag bad honom att kika över det lämnade jag över dokumentation om mitt förhållande med min fru. Efter en vecka fick jag en faktura på 3000kr. När vi talades vid innan detta gavs ingen info om att det skulle kosta. Jag uppfattade min prisförfrågan som att han skulle skicka ett offertförslag. Är jag tvungen att betala räkningen?

Hej och tack för din fråga,

Om du har fått en faktura som du inte tycker stämmer antingen på grund av att du inte alls är skyldig pengar eller för att fakturan är fel på summan ska du bestrida denna. Bestrida fakturan gör du genom att kontakta advokaten som skickat fakturan och tydligt ange de uppgifter som behövs för att veta vilken person och faktura det gäller. Utöver detta ska du ange att du antingen bestrider den i sin helhet eller i en del samt förklara varför du bestrider den.

Om advokaten efter att ha mottagit bestridandet fortfarande anser att han har rätt till betalning så kan han vända sig till inkasso. Det kommer i sin tur leda till att du får ett inkassokrav från inkassoföretaget. Du kan därmed även bestrida detta genom att skicka in samma uppgifter som vid första bestridandet till företaget som skickat ut kravet.

Tar sig fakturan vidare kan den skickas till Kronofogden och väljer de att ta upp det kommer du delges.[1] Även detta kan du bestrida om du fortfarande anser att du inte är skyldig pengarna. Tar sig ärendet vidare till domstol är det den som påstår att en skuld har uppkommit som måste bevisa att detta stämmer.

Slutligen kan du anmäla advokaten till Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd om du anser att han brutit mot god advokatsed. Samfundet kan utesluta advokater som inte följt god advokatsed och därmed bli av med alla privilegier som advokattiteln medför.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] Lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.