Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan arbetsgivaren införa krav på vaccination mot covid-19?

Datum: 07/12/2021

Hej,

Kan arbetsgivaren införa krav på vaccination mot covid-19, och kan man avskedas om man vägrar vaccinering? Kommer vaccinintyg att införas i Sverige som ett krav för att få gå på olika tillställningar?

Hej och tack för din fråga,

I nuläget finns inga besked från regeringen eller myndigheter gällande denna fråga. Ett krav på vaccination kan anses vara integritetskränkande. Man kan tänka sig att en avvägning bör göras mellan arbetsgivarens krav och arbetstagarens skyddsbehov. En sådan intresseavvägning kan få olika utfall, bland annat beroende på vad det är för verksamhet som bedrivs, smittskyddshänsyn eller andra omständigheter av betydelse.

En annan aspekt av intresse är om arbetsgivaren kan ställa krav på vaccinering vid rekrytering. Utgångspunkten är att arbetsgivaren har en fri anställningsrätt. I ett rättsfall har arbetsdomstolen uttalat att arbetsgivaren har, i princip, rätt ställa upp vilka anställningsvillkor som helst.[1]

Om arbetsgivaren har ett krav på vaccination mot covid-19för alla anställda och arbetssökande kan arbetstagarna och arbetssökande utsättas för indirekt diskriminering. Indirekt diskriminering innebär att bestämmelser, regler och kriterier framstår som rättvisa, men i själva fallet missgynnar kravet personer med en diskrimineringsgrund, exempelvis funktionsnedsättning eller religion.[2] Det kan finnas skäl för en person att vägra vaccineras mot covid-19 på grund av religiösa eller medicinska skäl. En bedömning behöver då göras om syftet med krav på vaccin är godtagbart och om det inte finns andra alternativt för att uppnå syftet.

Det har länge diskuterats om ett så kallat covid-pass eller vaccinationspass ska införas för att åka flyg eller gå på offentliga tillställningar. Inte heller här finns några besked från regeringen eller myndigheter. Det sker dock en diskussion mellan EU och dess medlemsländer om att ett covid-pass bör införas när vaccinationen är igång.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] Arbetsdomstolen 1985:129
[2] 1 kap. 4 § 2 p. Diskrimineringslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.