Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan ärvd bostad utmätas?

Datum: 28/12/2021

Bör jag anlita en advokat om jag ska kunna bo kvar i bostadsrätten jag ärvt? Jag har skulder och inget “fläckfritt” register. Finns det någon chans att få bo kvar och vad behövs göras?

Hej och tack för din fråga,

Jag tolkar din fråga som att du är orolig för att Kronofogdemyndigheten ska utmäta din lägenhet eftersom du har skulder.

För det första kan nämnas att Kronfogdemyndigheten alltid försöker undvika att utmäta en bostad, om det finns annan egendom att utmäta. Det finns dock ett hinder för Kronofogdemyndigheten att utmäta en bostad som någon fått i arv, om det i testamentet framgår att egendomen inte får överlåtas eller utmätas. Bestämmelsen om detta finns i 5 kap. 5 § Utsökningsbalken.

Din bostad kan alltså vara “skyddad” om det i ett testamente framgår att lägenheten inte får säljas eller utmätas. Annars kommer Kronofogdemyndigheten kunna utmäta lägenheten om det skulle behövas för att täcka dina skulder.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.