Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan ärvd bostad utmätas?

Bör jag anlita en advokat om jag ska kunna bo kvar i bostadsrätten jag ärvt? Jag har skulder och inget ”fläckfritt” register. Finns det någon chans att få bo kvar och vad behövs göras?

Hej och tack för din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du är orolig för att Kronofogdemyndigheten ska utmäta din lägenhet eftersom du har skulder.

För det första kan nämnas att Kronfogdemyndigheten alltid försöker undvika att utmäta en bostad, om det finns annan egendom att utmäta.

Det finns dock ett hinder för Kronofogdemyndigheten att utmäta en bostad som någon fått i arv, om det i testamentet framgår att egendomen inte får överlåtas eller utmätas. Bestämmelsen om detta finns i 5 kap. 5 § Utsökningsbalken.

Din bostad kan alltså vara ”skyddad” om det i ett testamente framgår att lägenheten inte får säljas eller utmätas. Annars kommer Kronofogdemyndigheten kunna utmäta lägenheten om det skulle behövas för att täcka dina skulder.

Hälsningar

Advokatbyrå Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online