Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan arvsrätten hoppa över en generation?

Datum: 31/08/2022

Hej,

Kan arvsrätten hoppa över en generation? Jag vill inte att min son ärver mig, men gärna mina barnbarn. Kan jag ordna det?

Hej och tack för din fråga,

Det är inte möjligt att göra din son helt arvlös. När en person dör är det i första hand den avlidnes barn, de så kallade bröstarvingarna, som ärver. Alla barn ärver lika mycket. Om ett barn till arvlåtaren har dött går arvet i stället till barnbarnen.[1]

Man kan välja att förändra den legala arvsordningen genom att upprätta ett testamente. Det finns dock vissa begränsningar. Arvlåtarens barn har alltid rätt att få ut sin laglott, vilket är hälften av det arv som ett barn enligt lag ska få.[2] Ett barn har alltså rätt att få ut sin laglott även om den avlidne vill att kvarlåtenskapen ska gå till någon annan. Om man vill testamentera bort egendom till någon annan än sitt barn kan man alltså endast göra det med den del som inte ingår i laglotten. Detta innebär i praktiken att man kan testamentera hälften av sin egendom.

Arvsrätten kan alltså inte hoppa över en generation utan din son har rätt till hälften av dina tillhörigheter. Resten av din egendom kan du däremot testamentera till dina barnbarn. Om du är i behov av hjälp är du välkommen att kontakta oss för ett kostnadsfritt rådgivningssamtal.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § ÄB
[2] 7 kap. 1 § ÄB

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.