Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan barnen byta till mitt efternamn utan pappans samtycke?

Datum: 23/03/2023

Hej,

Jag och min man separerade för ett tag sedan. Nu har han gift om sig och tagit sin nya frus efternamn. Jag ska själv ändra efternamn tillbaka till flicknamnet jag hade innan och vill gärna att barnen ska få samma efternamn som mig. Det jag undrar över är om han kan neka till detta, trots att han själv inte ens heter samma som barnen längre? Vi har gemensam vårdnad så jag vet att jag behöver hans samtycke, men vad kan jag göra om han inte går med på det?

Hej och tack för din fråga,

En person får byta efternamn till ett som någon av föräldrarna bär.[1] Som vårdnadshavare har man en rätt och skyldighet att bestämma i barnens personliga frågor. Har två föräldrar gemensam vårdnad ska de därför bestämma i dessa frågor tillsammans. Den ena vårdnadshavaren kan inte, mot den andras vilja, själv ta ett beslut om barnens namnbyte då en anmälan till Skatteverket om namnbyte åt barnen kräver båda vårdnadshavares samtycke.

Om den ena föräldern vägrar lämna sitt samtycke och man vill få saken prövad kan man vända sig till domstol. Ett namnbyte accepteras om det är förenligt med barnets bästa. Vid bedömningen tar domstolen hänsyn till barnets vilja, med beaktande av ålder och mognad. Om barnet är över 12 år måste barnet samtycka till en ansökan om namnbyte.[2] Sedan kan barnet själv byta namn när de fyller 18 år, även utan förälders samtycke.[3]

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i vårdnad, boende & umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 § lag om personnamn (NL)
[2] 46 § NL
[3] 9 § NL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.