Kan bilfirman begära tillbaka bilen av mig trots deras slarvfel avseende betalningen?

Hej,

När jag köpte min bil kollade aldrig bilfirman om pengarna hade förts över från mitt bankkonto till deras. Vi skrev på avtalet och jag åkte därefter hem med bilen. När jag kom hem hade inte pengarna förts över. Kan bilfirman begära tillbaka bilen av mig trots deras slarvfel?

 

Hej och tack för din fråga,

En köpare anses vara i dröjsmål med betalningen om inte priset betalas i rätt tid och detta inte beror på säljaren enligt 38 § konsumentköplagen (KKL). Således har säljaren rätt att göra gällande ett antal påföljder så länge betalning inte skett. Säljaren får hålla inne varan enligt 5 § KKL och välja mellan att kräva att köparen betalar priset eller häva köpet enligt 40 § KKL. Om säljaren väljer att häva köpet kan han också kräva skadestånd av köparen (41 § KKL). Vidare stadgas det att säljaren endast får häva köpet på grund av dröjsmål om det utgör ett väsentligt avtalsbrott. Vid hävning ska parternas prestationer bytas mot varande samtidigt om inte annat avtalets enligt 43 § KKL.

Har varan redan avlämnats till köparen och den är i hans besittning så kan inte säljaren häva köpet om han inte har förbehållit sig den rätten i avtalet i form av återtagandeförbehåll (40 § 3 st. KKL)

Huvudregeln är att avtal ska hållas och om betalning uteblir eller inte sker inom skälig tid anses detta utgöra väsentligt avtalsbrott som ger säljaren rätt att häva köpet.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

 

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.