fbpx
Bostadsrättshus

Kan bostadsrättsföreningen kräva tillträde till min lägenhet?

Hej,

Min bostadsrättsförening håller på att kontrollera fönstren inför ett eventuellt fönsterbyte. Nu vill de ha tillträde till min lägenhet för att undersöka mina fönster, men jag är inte bekväm med att släppa in människor jag inte känner i mitt hem. Speciellt inte när jag inte själv är hemma, då de behövde komma till under dagen när jag är på jobb. Kan föreningen kräva tillträde eller kan jag vägra att låta dem gå in i min lägenhet?

Hej och tack för din fråga,

Ja, företrädare för din bostadsrättsförening kan i vissa fall ha rätt att komma in i din lägenhet.

Enligt bostadsrättslagen har företrädare för bostadsrättsföreningen rätt att komma in i lägenheten när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för.[1] Detta innefattar även en rätt för föreningen att undersöka om reparationsbehov finns. Jag tolkar din fråga som att det är föreningen som eventuellt ska göra ett fönsterbyte, vilket betyder att de troligen har rätt att komma in i din lägenhet för att undersöka fönstren. Det kan även vara så att bestämmelser om tillträde finns i föreningens stagar, varför en god idé är att läsa dem.

Har du fler frågor är du välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri rådgivning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 13 § Bostadsrättslagen

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas