Kan bostadsrättsföreningen kräva tillträde till min lägenhet?

Hej,

Min bostadsrättsförening håller på att kontrollera fönstren inför ett eventuellt fönsterbyte. Nu vill de ha tillträde till min lägenhet för att undersöka mina fönster, men jag är inte bekväm med att släppa in människor jag inte känner i mitt hem. Speciellt inte när jag inte själv är hemma, då de behövde komma till under dagen när jag är på jobb. Kan föreningen kräva tillträde eller kan jag vägra att låta dem gå in i min lägenhet?

Hej och tack för din fråga,

Ja, företrädare för din bostadsrättsförening kan i vissa fall ha rätt att komma in i din lägenhet.

Enligt bostadsrättslagen har företrädare för bostadsrättsföreningen rätt att komma in i lägenheten när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för.[1] Detta innefattar även en rätt för föreningen att undersöka om reparationsbehov finns. Jag tolkar din fråga som att det är föreningen som eventuellt ska göra ett fönsterbyte, vilket betyder att de troligen har rätt att komma in i din lägenhet för att undersöka fönstren. Det kan även vara så att bestämmelser om tillträde finns i föreningens stagar, varför en god idé är att läsa dem.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 13 § Bostadsrättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.