Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan bostadsrättsföreningen neka mig att renovera min lägenhet som jag vill?

Datum: 18/07/2023

Hej,

Jag håller på att renovera min lägenhet och har bestämt mig för att riva en vägg för att skapa en mer öppen planlösning. Nu säger styrelsen i min bostadsrättsförening att det inte är tillåtet. Kan föreningen verkligen neka mig att renovera min lägenhet som jag vill? Jag borde väl själv få bestämma över min egen lägenhet?

Hej och tack för din fråga,

Ja, bostadsrättsföreningen har i vissa fall rätt att neka dig renovering.

Du som bostadsrättsinnehavare har inte rätt att göra större förändringar i lägenheten utan styrelsens samtycke. Detta inkluderar ingrepp i bärande konstruktioner, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten eller annan väsentlig förändring.[1] I ditt fall handlar renoveringen om ingrepp i bärande konstruktion.

Styrelsen ska dock ha tungt vägande skäl för att vägra ge tillstånd, även om renoveringen i fråga är en väsentlig förändring av lägenheten. Det är svårt att säga vad som är tungt vägande skäl, men det kan exempelvis handla om att planlösningen ändras så att bostadsrätten blir svårare att sälja, eller om åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Detta är en bedömning som görs utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om bostadsrätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 7 § Bostadsrättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.