Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan bostadsrättsföreningen tvinga mig att bekosta en balkong som jag inte vill ha?

Datum: 10/05/2023

Hej,

Vi bor i ett bostadsrättshus där flera av våra grannar, inklusive ordförande, vill bygga balkong. Eftersom det måste se snyggt och symmetriskt ut har de bestämt att om någon vill bygga balkong, så måste alla på den väggen av huset göra det. Det verkar som att alla utom vi är intresserade, så vid en omröstning hade de säkerligen fått igenom det. Vi tycker det känns helt orimligt att tvingas lägga så mycket pengar på något vi inte vill ha.

Kan bostadsrättsföreningen verkligen tvinga oss att bygga och bekosta en balkong?

Hej och tack för din fråga,

Om förslaget röstas igenom vid en föreningsstämma är det möjligt att ni kan tvingas bygga och bekosta en balkong.

Nya balkonger innebär en väsentlig förändring av fasaden av bostadshuset. Ett beslut ska fattas av en föreningsstämma och det krävs då att det finns en majoritet med två tredjedelar av rösterna för att få igenom ett sådant beslut.[1] Ett sådant stämmobeslut ska även godkännas av hyresnämnden.[2]

Det finns alltså en möjlighet att förslaget nekas om det finns fler i er förening som inte heller önskar att bygga balkonger alternativt om stämmobeslutet nekas av hyresnämnden. Av frågan framgår dock att ni verkar vara de enda som inte är intresserade, vilket av texten att tolka låter som att förslaget i alla fall kommer röstas igenom vid en stämma. Ett beslut av hyresnämnden att godkänna ett stämmobeslut kan överklagas till Svea hovrätt inom tre veckor från det att beslutet meddelats.[3]

Vidare krävs även bygglov för att göra en tillbyggnad.[4] Att uppföra balkong på en byggnad är en sådan tillbyggnad som enligt lagen kräver ett beviljat bygglov.[5] Om bygglov skulle beviljas kan beslutet överklagas till länsstyrelsen av den som angår att beslutet gått denne emot.[6]

Om beslutet och bygglovet går igenom trots överklaganden ska balkongerna finansieras, och det krävs då att medlemmarna kommer överens om hur detta ska ske. Det finns dock en branschpraxis att varje bostadsrättsinnehavare själv betalar för byggnationen av sin balkong.[7]

Rekommendationen är således att börja med att höra de andra medlemmarnas åsikter och överklaga eventuella beslut för tillbyggnaden. Beroende på enskilda omständigheter i ert fall, som till exempel bostadsrättens placering samt planen på balkongernas utformning, går det även att föra specifikt utformad argumentation i överklagandena.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i bostadsrätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 15 § 1 st. och 16 § 1 st. 1 p. BRL
[2] 9 kap. 16 § 1 st. 1 p. BRL
[3] 11 kap. 3 § BRL
[4] 9 kap. 2 § första stycket 2 plan- och bygglagen (PBL)
[5] MÖD 2013:41
[6] 13 kap. 3 § och 8 § PBL, 22 § förvaltningslagen.
[7] Bostadsrätterna.se

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.