fbpx

Kan bostadsrättsföreningen tvinga mig att göra mig av med min hund?

Hej,

Min granne har länge klagat på att min hund skäller mycket om nätterna, och gillar inte heller att jag har henne ute på den gemensamma innergården. Nu har grannen gått till ordförande och fått igenom ett hundförbud i hela bostadsrättsföreningen. Kan de verkligen tvinga mig att göra mig av med min hund?

Hej och tack för din fråga,

Bostadsrättslagen reglerar inte frågan gällande husdjur, vilket innebär att bostadsrättsföreningen själva kan besluta genom stadgar om vad som ska gälla för innehav av djur. Föreningens stadgar får dock inte vara oskäliga. Mycket talar därför för att utgångspunkten är att styrelsen inte kan förbjuda en medlem att ha husdjur i sin lägenhet.

Det kan finnas regler i bostadsrättsföreningens stadgar eller andra ordningsregler som reglerar gemensamma utrymmen och var och hur djur får vistas. Huvudregeln är att särskilda ordningsföreskrifter som bostadsrättsföreningen har meddelat ska följas.[1] Du som innehar bostadsrätten har därtill en skyldighet att verka för att dina grannar inte utsätts för störningar. Utöver detta ska du även agera för att bevara sundhet, ordning och gott skick, vilket du gör bland annat genom att följa de stadgar som bostadsrättsföreningen har fastslagit.

Bedömningen för huruvida stadgarna är oskäliga görs från fall till fall utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Ett generellt förbud mot att ha en hund i en lägenhet skulle kunna anses vara oskäligt, medan ett förbud mot farliga kamphundar däremot skulle kunna bedömas som skäligt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 9 § 1 st. Bostadsrättslagen

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas