fbpx

Kan bostadsrättsföreningen tvinga mig att göra mig av med min hund?

Hej,

Min granne har länge klagat på att min hund skäller mycket om nätterna, och gillar inte heller att jag har henne ute på den gemensamma innergården. Nu har grannen gått till ordförande och fått igenom ett hundförbud i hela bostadsrättsföreningen. Kan de verkligen tvinga mig att göra mig av med min hund?

Hej och tack för din fråga,

Bostadsrättslagen reglerar inte frågan gällande husdjur, vilket innebär att bostadsrättsföreningen själva kan besluta genom stadgar om vad som ska gälla för innehav av djur. Föreningens stadgar får dock inte vara oskäliga. Mycket talar därför för att utgångspunkten är att styrelsen inte kan förbjuda en medlem att ha husdjur i sin lägenhet.

Det kan finnas regler i bostadsrättsföreningens stadgar eller andra ordningsregler som reglerar gemensamma utrymmen och var och hur djur får vistas, till exempel ett förbud på innergården. Huvudregeln är att särskilda ordningsföreskrifter som bostadsrättsföreningen har meddelat ska följas.[1] Du som innehar bostadsrätten har därtill en skyldighet att verka för att dina grannar inte utsätts för störningar. Utöver detta ska du även agera för att bevara sundhet, ordning och gott skick, vilket du gör bland annat genom att följa de stadgar som bostadsrättsföreningen har fastslagit.

Bedömningen för huruvida stadgarna är oskäliga görs från fall till fall utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Ett generellt förbud mot att ha en hund i en lägenhet skulle kunna anses vara oskäligt, medan ett förbud mot en särskilt farlig eller aggressiv hund däremot skulle kunna ses som skäligt. En bedömning måste därför göras i det enskilda fallet.

Om du anser att bostadsrättsföreningen fattat ett felaktigt beslut och de inte vill ändra på det, kan du vända dig till tingsrätten för att få tvisten prövad i domstol.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 9 § 1 st. Bostadsrättslagen

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Behöver du ett ombud?

Vill du veta om ditt ärende går att driva på juridisk väg? Ring oss och boka en kostnadsfri telefonrådgivning.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas