Kan bostadsrättsföreningen tvinga mig att göra mig av med min hund?

Hej,

Min granne har länge klagat på att min hund skäller mycket om nätterna, och gillar inte heller att jag har henne ute på den gemensamma innergården. Nu har grannen gått till ordförande och fått igenom ett hundförbud i hela bostadsrättsföreningen. Kan de verkligen tvinga mig att göra mig av med min hund?

Hej och tack för din fråga,

Bostadsrättslagen reglerar inte frågan gällande husdjur, vilket innebär att bostadsrättsföreningen själva kan besluta genom stadgar om vad som ska gälla för innehav av djur. Det kan finnas stadgar eller andra ordningsregler som reglerar gemensamma utrymmen och var och hur djur får vistas, till exempel ett förbud på innergården. Föreningens stadgar får dock inte vara oskäliga och mycket talar därför för att styrelsen inte kan förbjuda en medlem att ha husdjur i sin lägenhet.

Huvudregeln är att särskilda ordningsföreskrifter som bostadsrättsföreningen har meddelat ska följas.[1] Du som innehar bostadsrätten har därtill en skyldighet att verka för att dina grannar inte utsätts för störningar. Utöver detta ska du även agera för att bevara sundhet, ordning och gott skick, vilket du gör bland annat genom att följa det som bostadsrättsföreningen har fastslagit.

Bedömningen för huruvida stadgarna är oskäliga görs från fall till fall utifrån omständigheterna. Ett generellt förbud mot att ha en hund i en lägenhet skulle kunna anses vara oskäligt, medan ett förbud mot en särskilt farlig eller aggressiv hund däremot skulle kunna ses som skäligt. En bedömning måste därför göras i den enskilda situationen.

Anser du att bostadsrättsföreningen fattat ett felaktigt beslut och de inte vill ändra på det, kan du vända dig till tingsrätten för att få tvisten prövad i domstol.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation, för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i bostadsrätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 9 § 1 st. Bostadsrättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.