Kan bostadsrättsföreningen tvinga oss att betala för felet?

Hej,

Vi köpte en bostadsrätt 2013 och renoverade köket 2014. I bostadsrättsföreningens OVK-mätning 2015 visade det sig att imkanal saknas i vårt kök. Det fanns ingen synlig ventilation när vi flyttade in. Säljaren har inte heller tagit upp något angående imkanal vid köpet och vi har inte renoverat “bort” den. Nu vill föreningen att vi återställer imkanalen/ventilationen i köket.

Min fråga är om hela denna kostnad faller på oss? Kan vi få ersättning från tidigare ägare? Vi vet inte vem som renoverat och tagit bort ventilationshålet, det kan vara förra ägaren men även någon tidigare än så. Jag har läst att det är en 2-års gräns för dolda fel i bostadsrätt, dessa har nu gått. Försäkringsbolaget säger att de inte hanterar luft, så av dem får vi inte heller någon hjälp förutom rättshjälp om det hela kostar mer än 23.000:-. Kan föreningen tvinga oss att åtgärda och betala kostnaden själva?

Hej och tack för din fråga,

En bostadsrätt anses vara lösegendom och därför är det köplagen som gäller. Om det enligt lagens mening var fel på bostadsrätten vid köpet hade ni haft möjlighet att kräva säljarna på ersättning. Ett fel föreligger om varan avvek från vad ni med fog kunnat förutsätta eller inte stämmer med avtalet. I bedömningen om fel föreligger tar man hänsyn till ålder, skick pris m.m. Som jag förstår det har det funnits en imkanal och en sådan ska finnas enligt byggstandard, vilket talar för att bostadsrätten var behäftad med fel.

Tyvärr är det som ni säger att ett fel preskriberas efter två år och ni kan därför inte längre kräva säljarna så till vida säljaren inte varit grovt vårdslös eller agerat mot tro och heder. [1] Men då jag inte har all information tycker jag att ni för säkerhets skull ska kontakta en advokat och noga gå igenom hur köpet gick till och avtalets innehåll.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om bostadsrätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1]  köplagen § 32

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.