Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan bostadsrättsföreningen tvinga oss att byta färg på vår markis?

Datum: 09/06/2022

Hej,

Jag undrar om det är möjligt för en bostadsrättsförening att tvinga en att köpa en grå markis? Vi köpte en svart för att den var billigare. Nu kommer de och säger att vi måste byta för att det är sagt att det ska vara en grå som vi måste ha. Kan de med lagen tvinga oss att byta? Det känns ju helt absurt.

Hej och tack för din fråga,

En bostadsrättsinnehavare får som regel inte utan tillstånd från bostadsrättsföreningen företa någon ändring utanför sin lägenhet. Det är bostadsrättsföreningen som ansvarar för och bestämmer över dessa ytor. Eftersom en uppsättning av markis är en ändring utanför själva lägenheten, kräver en sådan åtgärd generellt sett tillstånd. I ditt fall innebär detta att om bostadsrättsföreningen beslutat att endast grå markiser får sättas upp, får du inte sätta upp en svart. Vill du således ha en markis, måste du köpa en grå.

Bostadsrättsförening kan å andra sidan inte tvinga dig att köpa en markis. De avgifter som bostadsrättsföreningen enligt lag får ta ut av sina medlemmar är upplåtelseavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift, under förutsättning att denna rätt anges i föreningens stadgar. Vill bostadsrättsföreningen att alla lägenheter förses med markiser, men alla lägenhetsinnehavare inte vill bekosta dessa själva, ligger det på bostadsrättsföreningen att stå för dessa utgifter.

Sammanfattningsvis kan det därför sägas att du är fri att inte köpa någon ny markis utan bara ta ner den svarta. Om du vill sätta upp en markis måste du dock följa de regler som bostadsrättsföreningen har.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.