Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan bostadsrättsföreningen vräka mig för att jag hyrt ut min lägenhet i andrahand?

Datum: 25/05/2023

Hej,

Förra året provade jag på att flytta in hos min partner, vilket innebar att min lägenhet skulle stå tom. Därför bestämde jag mig för att hyra ut den i andrahand till en nära vän. Hon hade precis flyttat till den här staden och var verkligen i behov av en bostad. Nu har min bostadsrättsförening fått reda på att jag hyrt ut min lägenhet och hotar med att vräka mig. Har de verkligen rätt att göra det? Och hur kan man ens bli vräkt från en lägenhet man själv äger?

Hej och tack för din fråga,

Det är möjligt att du kan mista rätten till din bostadsrätt om du hyr ut i andra hand utan att ha samtycke eller tillstånd för det.

Huvudregeln är att du endast får hyra ut din bostadsrätt om bostadsrättsföreningen godkänner det.[1] Om bostadsrättsinnehavaren utan behövligt samtycke eller tillstånd upplåter lägenheten i andra hand är föreningen berättigad att säga upp innehavaren för avflyttning.[2] Bostadsrättsföreningen bör dock ge bostadsrättsinnehavaren möjlighet till rättelse innan avhysning sker. Avhysning får inte ske om innehavaren vidtagit rättelse efter det att han fått en uppmaning från föreningen att göra det, och inte heller om det som ligger bostadsrättsinnehavaren till last endast är av ringa betydelse.[3]

Bostadsrättsföreningen kan alltså säga upp dig från din egen bostadsrätt, om de uppmanat dig att sluta hyra ut lägenheten men du ändå fortsatt att göra det. Om du vägrar lämna lägenheten kan föreningen ansöka om avhysning hos Kronofogden.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om bostadsrätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 10 § Bostadsrättslagen
[2] 7 kap. 18 § 1 st. 2 p. Bostadsrättslagen
[3] 7 kap. 19 § jämte 20 § Bostadsrättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.