Kan de nya ägarna kräva ersättning av vitvaror när vi sålde bostadsrätten för 1,5 år sen?

Hej!

För ca 1,5 år sedan sålde jag och min före detta sambo en bostadsrätt. Bostadsrätten fotades och lades ut för försäljning. Innan visningen gick vår kylskåpsdörr sönder. Istället för att reparera kylskåpet bytte vi ut både kyl och frys till liknande fast begagnade. Nu 1,5 år senare ringer de nuvarande ägarna och meddelar att kylen har gått sönder. De anser att detta är ett kontraktsbrott och vill att vi ska betala deras nya kyl och frys. Vi har pratat med de nya ägarna och sagt att det stämmer att vi fick byta ut kyl och frys och sagt att vi glömde informera detta för mäklaren. Hur ska jag hantera detta?

Hej och tack för din fråga,

Vid överlåtelse av bostadsrätt är utgångspunkten att bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte avvika från vad köparen har fog att förvänta sig vid köpet. En säljare ansvarar inte för de fel som köparen borde märkts vid undersökningen. Om det finns symptom på fel som köparen inte själv hade kunnat dra slutsatser av, ska denne gå vidare i sin undersökning genom exempelvis anlita en sakkunnig.

Säljaren av bostadsrätten har ingen motsvarande upplysningsskyldighet. En bostadsrätt kan dock anses felaktig om säljaren underlåtit före köpet att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som köparen kunnat räkna med att bli upplyst om.

I ditt fall har en ändring gjorts i lägenheten genom bytet av kyl och frys, innan visningen av bostadsrätten. Detta bytet upplystes inte köparen om. Köparen hade dock möjlighet att undersöka bostadsrätten innan denne valde att köpa den. Således kan man argumentera för att köparen brustit i sin undersökningsskyldighet och inte haft anledning att förvänta sig något annat.

Skulle ert byte av kyl och frys däremot skett efter att köparen undersökt bostadsrätten och ni inte upplyst om detta, ligger det närmare till hands att hävda att ni skulle ersätta de nya vitvarorna.

Kontaktar de ett ombud i konflikten råder jag dig att också göra det. Vi på Zeijersborger & Co kan biträda dig i ärendet.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om bostadsrätt.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.