Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan den gemensamma bostaden vara enskild egendom?

Hej, jag och min man har skrivit ett äktenskapsförord om enskild egendom i form av fastighet. Fastigheten skulle vara min enskilda egendom och min man skulle inte ha någon giftorätt. Jag står som ensam ägare, ensam låntagare och betalar allt själv. Vad gäller nu när vi ska skiljas? Huset är vår gemensamma bostad.

Hej och tack för din fråga!

Om inte ett hus är undantaget från fastigheten som utgör enskild egendom ska också det anses vara enskild egendom. Det innebär att huset kan undantas från bodelningen trots att det är makarnas gemensamma bostad. En make kan dock ha s.k. kvarsittanderätt, som innebär att om hen har ”bäst rätt till bostaden” så kan hen ha rätt att bo kvar. Faktorer som spelar in vid bedömningen är till exempel om maken har gemensam vårdnad om eventuella barn eller har väldigt svårt att hitta en ny bostad jämfört med den andra maken.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online