Kan en åklagare delge mig misstanke om brott via sms och samtal?

Hej,

Kan en åklagare delge mig misstanke om brott via sms och samtal?

Hej och tack för din fråga,

Vid användning av elektronisk delgivning/förenklad delgivning i form av exempelvis SMS, är förutsättningen att delgivningsmottagaren har fått ta emot information om att delgivningssättet kan komma att användas.[1]

För att en misstänkt ska kunna ta vara på sina rättigheter och intressen under en förundersökning är det av avgörande betydelse att han eller hon får reda att misstankar finns.[2] När förundersökningen har kommit så långt att den misstänkte skäligen kan misstänkas för brottet ska den denne underrättas. Vidare ska underrättelsen innehålla upplysning om bland annat sin rätt att redan under förundersökningen anlita försvarare och att offentlig försvarare under vissa förutsättningar kan förordnas.

Sammanfattningsvis kan du bli delgiven om misstanke i samband med ett brott om du vet om att du ska bli delgiven på detta sätt.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 23 kap. 18 § RB
[2] 24 § DelgL

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.