Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan en avliden vara skyldig pengar?

Datum: 22/02/2023

Hej,

När en god vän till mig för några år sedan råkade i svårigheter lånade jag ut en större summa pengar till honom. Vi reglerade skulden genom att upprätta ett skuldebrev som vi båda skrev under. Vi enades inte om någon ränta och lånet gällde på obestämd tid. Min vän blev sjuk i vintras och gick därefter bort ett par månader senare. Skulden är fortfarande obetald och jag undrar hur jag ska hantera detta. Finns det en risk att jag förlorar pengarna?

Hej och tack för din fråga,

Skulder efter en person som avlidit ska tas upp i bouppteckningen. För att det ska göras måste skulden anmälas till den som har hand om bouppteckningen. Dödsboets tillgångar ska i första hand täcka den avlidnes skulder. Om den avlidne inte har tillgångar som täcker skulderna finns risken att fordringsägarna inte får betalt. Blir det ett överskott efter att alla skulder är reglerade tillfaller överskottet den avlidnes arvingar enligt arvsordningen.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handböcker om arv, bouppteckning och fordran och skuld.

Med Vänliga Hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.