Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan en begäran om bodelning preskriberas?

Datum: 14/12/2021

Hej,

Jag och min exman gjorde aldrig någon bodelning när vi skildes 2009. Jag har inte tagit upp bodelning för barnens skull eftersom jag vet vilket liv det skulle bli. Känner dock att det känns jobbigt då vi lever två helt olika liv.

Min fråga är: Är det någon idé för mig att begära bodelning så långt efter skilsmässan?

Hej och tack för din fråga!

Äktenskapsbalken reglerar inte när en bodelning senast ska göras. Det finns alltså inte någon uttrycklig preskriptionsregel för bodelning till följd av skilsmässa. En regel om detta finns dock i sambolagen, som sambor har man nämligen ett år på sig att begära bodelning.

En bodelning ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dagen då ansökan om skilsmässa lämnades in till tingsrätten, enligt 9 kap. 2 § äktenskapsbalken.

Det finns dock en del rättsfall från Högsta domstolen (HD) gällande tidsfrist för att begära bodelning. HD har bland annat konstaterat att om en part har underlåtit att begära bodelning under en lång tid, utan anledning, kan rätten till bodelning ansetts ha gått förlorad genom eftergift. HD har däremot aldrig uppgett en tidsgräns för när detta ska gälla. Se exempelvis NJA 2009 s. 437 och NJA 1993 s. 570.

Det finns alltså inget givet svar på din fråga. Du kan alltså begära bodelning och se vad som händer. Om din ex-man går med på att genomföra bodelningen kan ni givetvis göra det, även om det gått flera år sedan ni skildes.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.