Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan en begäran om bodelning preskriberas?

Hej,
Jag och min exman gjorde aldrig någon bodelning när vi skildes 2009. Jag har inte tagit upp bodelning för barnens skull eftersom jag vet vilket liv det skulle bli. Känner dock att det känns jobbigt då vi lever två helt olika liv.

Min fråga är: Är det någon idé för mig att begära bodelning så långt efter skilsmässan?

Hej och tack för din fråga!

Äktenskapsbalken reglerar inte när en bodelning senast ska göras. Det finns alltså inte någon uttrycklig preskriptionsregel för bodelning till följd av skilsmässa. En regel om detta finns dock i sambolagen, som sambor har man nämligen ett år på sig att begära bodelning.

En bodelning ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dagen då ansökan om skilsmässa lämnades in till tingsrätten, enligt 9 kap. 2 § äktenskapsbalken.

Det finns dock en del rättsfall från Högsta domstolen (HD) gällande tidsfrist för att begära bodelning. HD har bland annat konstaterat att om en part har underlåtit att begära bodelning under en lång tid, utan anledning, kan rätten till bodelning ansetts ha gått förlorad genom eftergift. HD har däremot aldrig uppgett en tidsgräns för när detta ska gälla. Se exempelvis NJA 2009 s. 437 och NJA 1993 s. 570.

Det finns alltså inget givet svar på din fråga. Du kan alltså begära bodelning och se vad som händer. Om din ex-man går med på att genomföra bodelningen kan ni givetvis göra det, även om det gått flera år sedan ni skildes.

Du är välkommen att kontakta oss för mer information eller om du behöver hjälp i en eventuell tvist.

Vänliga hälsningar

Advokatbyrå Zeijersborger & Co

 

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online