Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan en förälder begära ensam vårdnad om den andra föräldern inte sköter barnets fritidsintresse?

Datum: 06/12/2019

Hej,

Kan en förälder begära ensam vårdnad om den andra föräldern inte sköter barnets fritidsintresse?

Hej och tack för din fråga,

I Föräldrabalken finns regler om barns vårdnad, boende och umgänge. För att rätten ska besluta om att vårdanden om ett barn ska utövas ensamt av en förälder ska det föreligga djupgående samarbetssvårigheter mellan föräldrarna alternativt att en av föräldrarna är olämplig.

Vad avser föräldrarnas samarbetssvårigheter ska konflikten mellan föräldrarna ska vara så svår och djupgående att det är omöjligt för dem att samarbeta i frågor som rör barnet.

Beträffande en förälders olämplighet anses föräldern olämplig då den gjort sig skyldig till våld mot barnet eller den andra föräldern. Därtill kan omständigheter som missbruk, undanhållande av barnet från den andra föräldern, påverkan av barnet att inte vilja ha kontakt med den andra föräldern beaktas vid en förälders olämplighet. Kriterierna för en förälders olämplighet är således relativt högt ställda. Att en förälder inte sköter barnets fritidsintressen är mot bakgrund av det ovan angivna inte en grund för ensam vårdnad.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.