Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan en god man kräva ersättning trots ofullständigt arbete?

Datum: 23/11/2016

Hej,

Jag har en fråga angående försäljning av samägd fastighet – tvångsförsäljning, där ena partner vill sälja. God man har utsetts, men han tycker inte det är någon idé att fortsätta. Kan han begära betalning för den tid han lagt ner utan att ha gjort något konkret mer än att ha talat med oss? Nu vill han ha betalning för nio timmar, alltså ca 20 000 kronor.

Jag tycker det är skamligt. Jag är emot försäljning av huset då jag själv har fått betala alla kostnader under en treårsperiod. Eftersom mitt ex inte har betalt ett öre av detta kan hon förmodligen inte heller hjälpa till med dessa 20 000 kr som advokaten vill ha. Jag har hyrt ut fastigheten under tiden för att få in lite pengar till alla lån m.m.

Hej!

Enligt 3 § i Lag (1904:48 s. 1) om samäganderätt så kan en delägare till samägt gods begära hos tingsrätten på den ort där godset finns att godset under en viss tid ska omhändertas av en god man. Förfarandet är till för att lösa tillfälliga tvister. Delägarna måste sedan gemensamt betala för den gode mannens arvode i förhållande till sin samäganderättsandel i godset. Den gode mannen ska förvalta godset på det sätt som kan antas vara bäst för delägarna gemensamt.

En god man har rätt till skälig ersättning för sin arbetstid. Vad som anses skäligt beror bland annat på den goda mannens kompetens och om åtgärderna varit av krävande natur. Delägarna ska betala dessa kostnader baserat på hur stor andel av fastigheten som de äger. Det innebär att den som äger 20 % av fastigheten betalar 20 % av den gode mannens ersättningsanspråk.

En delägare har också möjlighet att till domstolen föreslå sig själv som god man.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.