fbpx

Kan enskild egendom bli giftorättsgods?

Hej,

Min farbror dog för ett tag sedan och lämnade mig ett större arv. Min syster och bror har ärvt lika mycket. Enligt testamentet ska arvet vara min enskilda egendom. Jag undrar om jag själv kan göra så att arvet även ska tillhöra min fru och delas vid en eventuell skilsmässa. Blir den enskilda egendomen giftorättsgods om jag köper saker för pengarna?

Hej och tack för din fråga.

Arvet som du fått utgör enskild egendom och det var alltså testatorns vilja att det skulle skyddas och inte skulle tas med vid en bodelning mellan dig och din hustru. Huvudregeln är att testatorns vilja ska respekteras och du har därför ingen möjlighet att omvandla den enskilda egendomen till giftorättsgods som ska ingå vid en bodelning. Att köpa saker för arvet innebär inte heller att den enskilda egendomen upphör. Det är nämligen så att även det som träder i stället för enskild egendom blir enskild egendom.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas