Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan ett återreseförbud upphävas i samband med giftermål eller samboskap med någon som bor i Sverige?

Datum: 07/09/2022

Hej,

Kan ett återreseförbud upphävas i samband med giftermål eller samboskap med någon som bor i Sverige?

Hej och tack för din fråga,

Enligt 8 kap 26 § utlänningslagen kan ett återreseförbud upphävas endast om det finns särskilda för detta. Särskilda skäl kan innebära att det inträffat nya omständigheter som är av betydelse  och kan exempelvis vara om den utvisade har barn i Sverige enligt 1 kap. 10 § utlänningslagen. Domstolen gör en intresseavvägning gällande skälen för och emot upphävandet av ett återreseförbud. I rättsfallet NJA 2007 s. 425 vägde skälet att den som hade återreseförbud dömts för allvarlig brottslighet tyngre än skälen för att upphäva beslutet, trots att den utvisade hade barn i landet. Den utvisade mannen fick med andra ord inte återreseförbudet lyft.

I rättsfallet MIG 2017:16 konstateras att det faktum att ett återreseförbud meddelats i samband med ett beslut om avvisning med omedelbar verkställighet, inte på grund av utlänningens agerande, är en omständighet som kan medföra att förbudet upphävs när utlänningen uppfyller förutsättningarna för att beviljas ett uppehållstillstånd på grund av arbete. Beträffande äktenskap/samboskap finns ingen relevant praxis att tillgå, det är dock svårt att se att ett giftermål skulle påverka bedömningen om ett återreseförbud då detta inte direkt påverkar den utvisades möjligheter till uppehållstillstånd.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.