Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Till alla frågor Ställ en fråga

Kan exsambon kräva försäljning av huset tre år senare?

Hej!

Min pojkvän och hans exsambo separerade för tre år sedan. Hans exsambo kräver nu en försäljning av huset som han har lagfart på. Har hon rätt att genomdriva en försäljning av huset tre år senare?

Hej och tack för din fråga!

Det är olika regler som gäller vid bodelning beroende på om de varit sambos eller gifta. I och med att de varit sambos blir sambolagen tillämplig som stadgar att sambos vid en bodelning ska dela lika på gemensam bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Om huset köpts under tiden de varit sambos och syftet varit att de skulle bo tillsammans där så ska bostaden alltså vara med i bodelningen. Detta sålänge de inte avtalat om något annat under förhållandet i ett samboavtal som i så fall gäller före sambolagen. Däremot finns det en preskriptionstid för när parterna kan begära bodelning när det kommer till samboförhållanden som är på ett år.

Om ni vill veta mer får ni gärna ringa till oss för att boka in ett möte med en jurist som kan hjälpa er.

Vänliga hälsningar
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online