Kan exsambon kräva försäljning av huset tre år senare?

Hej!

Min pojkvän och hans exsambo separerade för tre år sedan. Hans exsambo kräver nu en försäljning av huset som han har lagfart på. Har hon rätt att genomdriva en försäljning av huset 3 år senare?

Hej och tack för din fråga,

Det är inte troligt att din pojkväns exsambo kan kräva att han säljer sitt hus 3 år efter samboförhållandets upphörande, förutsatt att din pojkvän är ensam ägare av bostaden.

När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske om någon av samborna begär det. Vid en bodelning ska samborna dela lika på gemensam bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Om huset köpts i syfte att samborna skulle bo tillsammans där så ska bostaden alltså vara med i bodelningen, oavsett vem som står som ägare. Detta så länge de inte avtalat om något annat under förhållandet i ett samboavtal, som i sådant fall gäller före sambolagen.

En begäran om bodelning måste dock framställas inom 1 år från att samboförhållandet upphörde.[1] Eftersom det har gått 3 år sedan samboförhållandet upphörde kan hon alltså inte kräva att bodelning sker nu. Skulle det vara så att en bodelning redan har gjorts, och att ett bodelningsavtal därmed är skrivet, är parterna skyldiga att följa det som står i avtalet. Efter att parterna undertecknat ett bodelningsavtalet är huvudregeln att ingen av dem får framställa nya krav.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 8 § 2 st. Sambolagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.