fbpx

Kan exsambon kräva försäljning av huset tre år senare?

Hej!

Min pojkvän och hans exsambo separerade för tre år sedan. Hans exsambo kräver nu en försäljning av huset som han har lagfart på. Har hon rätt att genomdriva en försäljning av huset 3 år senare?

Hej och tack för din fråga,

Det är inte troligt att din pojkväns exsambo kan kräva att han säljer sitt hus 3 år efter samboförhållandets upphörande, förutsatt att din pojkvän är ensam ägare av bostaden.

När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske om någon av samborna begär det. Vid en bodelning ska samborna dela lika på gemensam bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Om huset köpts i syfte att samborna skulle bo tillsammans där så ska bostaden alltså vara med i bodelningen, oavsett vem som står som ägare. Detta så länge de inte avtalat om något annat under förhållandet i ett samboavtal, som i sådant fall gäller före sambolagen.

En begäran om bodelning måste dock framställas inom 1 år från att samboförhållandet upphörde.[1] Eftersom det har gått 3 år sedan samboförhållandet upphörde kan hon alltså inte kräva att bodelning sker nu. Skulle det vara så att en bodelning redan har gjorts, och att ett bodelningsavtal därmed är skrivet, är parterna skyldiga att följa det som står i avtalet. Efter att parterna undertecknat ett bodelningsavtalet är huvudregeln att ingen av dem får framställa nya krav.

Om ni vill veta mer får ni gärna ringa till oss för att boka in ett kostnadsfritt möte med en jurist som kan hjälpa er.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 8 § 2 st. Sambolagen

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas