Kan flygbolaget vägra betala tillbaka flygresan som de bokade om på grund av corona?

Hej!

Jag och min sambo bokade en resa som sedan bokades om av flygbolaget till följd av Corona. Vi kan inte åka de datumen resan blev ombokad till. Kan flygbolaget vägra betala tillbaka flygresan som de bokade om på grund av corona?

Hej och tack för din fråga,

Den 14 mars 2020 avrådde UD från icke nödvändiga resor till alla länder till mitten av juni som sedan också har förlängts. Dock har avrådan hävts från icke nödvändiga resor till vissa länder. Om resan avser en paketresa där boende, turisttjänster ingår är du skyddad enligt paketreselagen. Är en avresa inom ett datum där UD fortfarande avråder från att resa finns det möjlighet för resenären att få tillbaka sina pengar. Då det inte finns någon tydlig lagstiftning som skyddar konsumenten som bokat en reguljär biljett framgår avbokningsreglerna av avtalet om flygbiljetterna. Saknas avtal för den gällande situationen kan det regleras med hjälp av köplagen eller konsumentköplagen.

Situationen till följd av corona är en extraordinär händelse som inte tidigare prövats. Skulle researrangören neka till återbetalning kan en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden göras.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas