Kan fullmakten skrivas under och skickas över mejl?

Hej,

Min make dog för fem veckor sedan. Två av fyra barn kan vara med vid bouppteckningen och de andra två ska lämna fullmakt. Däremot är ett av barnen ute till havs, så jag tänkte mejla en fullmakt. Kan hon skriva på, sedan fota och mejla tillbaka detta eller måste hon skicka det manuellt? Det kan vara svårt för henne att få iväg papperet i tid.

Hej och tack för din fråga,

Reglerna om fullmakt finns i 2 kap. Avtalslagen. Huvudregeln är att det inte finns några formkrav för hur en fullmakt ska upprättas. Både muntliga och skriftliga fullmakter är lika giltiga.

Ur bevishänseende, vid en eventuell tvist, är det att föredra att upprätta en skriftlig fullmakt eftersom en muntlig fullmakt är svårare att bevisa. Det är också att föredra om fullmakten signeras och bevittnas. Detta är dock inget krav. Det finns med andra ord inga regler som säger att din makes dotter inte kan fota och mejla den underskrivna fullmakten inför bouppteckningen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.