Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan gymmet verkligen porta mig på grund av påstådda trakasserier?

Datum: 07/09/2022

Hej,

Jag har sedan länge tränat på ett gym nära mig. För ett tag sedan började jag prata med en tjej på gymmet och frågade om hon ville följa med ut på en drink. Hon tackade då nej, vilket jag accepterade. Tiden gick och vi fortsatte att småprata på gymmet. Vid ett senare tillfälle frågade jag ut henne igen och hon sa då återigen nej. Jag blev lite irriterad då jag uppfattade det som att hon flörtat med mig, men det var inget mer med det. Nu har gymägaren kontaktat mig och sagt att jag är portad från gymmet till följd av trakasserier. Kan de verkligen göra så? Jag anser inte att jag har gjort något fel.

Hej och tack för din fråga,

Ja, gymägaren bör ha rätt att porta dig från gymmet om du har utsatt någon för trakasserier. Situationen som du beskriver ovan är inte reglerad i lag, men som huvudregel har ägaren av gymmet rätt att bestämma vem som får träna där och inte. Gymägaren får dock inte utsätta dig för diskriminering, det vill säga en orättvis behandling på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.[1]  Men av omständigheterna i din fråga finns det inget som talar för att du har blivit diskriminerad.

Det skulle kunna vara så att det i ditt gymavtal står vad som krävs för att gymägaren ska ha rätt att porta dig. Det kan därför vara en god idé att läsa igenom det.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 kap. 1 § Diskrimineringslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.