fbpx

Kan gymmet verkligen porta mig på grund av påstådda trakasserier?

Hej,

Jag har sedan länge tränat på ett gym nära mig. För ett tag sedan började jag prata med en tjej på gymmet och frågade om hon ville följa med ut på en drink. Hon tackade då nej, vilket jag accepterade. Tiden gick och vi fortsatte att småprata på gymmet. Vid ett senare tillfälle frågade jag ut henne igen och hon sa då återigen nej. Jag blev lite irriterad då jag uppfattade det som att hon flörtat med mig, men det var inget mer med det. Nu har gymägaren kontaktat mig och sagt att jag är portad från gymmet till följd av trakasserier. Kan de verkligen göra så? Jag anser inte att jag har gjort något fel.

Hej och tack för din fråga,

Ja, gymägaren bör ha rätt att porta dig från gymmet om du har utsatt någon för trakasserier. Situationen som du beskriver ovan är inte reglerad i lag, men som huvudregel har ägaren av gymmet rätt att bestämma vem som får träna där och inte. Gymägaren får dock inte utsätta dig för diskriminering, det vill säga en orättvis behandling på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.[1]  Men av omständigheterna i din fråga finns det inget som talar för att du har blivit diskriminerad.

Det skulle kunna vara så att det i ditt gymavtal står vad som krävs för att gymägaren ska ha rätt att porta dig. Det kan därför vara en god idé att läsa igenom det.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 kap. 1 § Diskrimineringslagen

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas