Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan huset vi fick riskera att bli en arvstvist?

Datum: 19/07/2023

Hej,

Jag och min sambo har fått ett hus i gåva av sambons farmor. Gåvobrev är upprättat och vi har även fått lagfarten godkänd. Hans farmor var gift och ärvde makens del vid hans bortgång. Nu undrar jag om deras 2 gemensamma barn kan kräva pengar av oss när hon dör?

Hej och tack för din fråga,

Jag tolkar det som att din sambo är barnbarn till den som har upprättat gåvobrevet, vilket innebär att din sambo är hennes bröstarvinge. Huvudregeln är att en gåva till en bröstavinge betraktas som ett förskott på arv, om det inte handlar om gåvor av mindre värde.[1] Om gåvan anses vara ett förskott på arv ska motsvarande värde avräknas vid arvsskiftet när arvlåtaren dör. Detta innebär i praktiken att din sambo senare riskerar att få ett mindre arv.

Om det uttryckligen står i gåvobrevet att gåvan inte är ett förskott på arv ska det inte heller betraktas som ett sådant. Står det däremot ingenting presumerar man alltså att gåvan är att likställa med ett förskott. Den som påstår att en gåva inte är ett förskott på arv är också den som ska kunna bevisa detta.

Om det betraktas som en gåva får värdet inte vara så stort att det resulterar i att arvlåtarens barn inte får ut sin laglott. Då kan den som erhållit gåvan bli skyldig att betala tillbaka det som saknas i laglotten. Laglotten är hälften av arvslotten och den har en bröstarvinge alltid rätt till, även om arvlåtaren ville att egendomen skulle tillfalla någon annan.

Det finns alltså en risk att de gemensamma barnen kan kräva pengar av er, men det är inte säkert att ni blir betalningsskyldiga.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om arv.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 1 § Ärvdabalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.